Sunday, April 6, 2014

Zerde







 


Geleneksel tatlılarımızdan biri zerde... Bayramlarda, düğünlerde ikramlık olarak sunulan hem hafif hem de lezzetli bir tatlı . Bu güzel tatlıyı yine güzel bir tatlı ile birleştirdim hem sunumu hem de lezzeti harika oldu...


Güzel mutlu bir hafta olsun herkese...  Hepinizin haftası bu güzel çiçekler gibi renkli, cıvıl cıvıl olsun...


 


Beni Facebook'ta takip etmek isterseniz buraya tıkladıktan sonra açılan sayfayı beğenmeniz yeterli...


 








 





Gereken Malzemeler :


Zerde için :


Yarım su bardağı kırık pirinç 


5 su bardağı su


1,5 su bardağı toz şeker


2 tatlı kaşığı safran 2 yemek kaşığı buğday nişastası 

1 çorba kaşığı gül suyu (istenirse)



Sütlaç için :

1 su bardağı kırık pirinç


3 su bardağı su

1 litre süt


2-2,5 su bardağı toz şeker


yarım portakal kabuğu rendesi (arzu edilirse)


Süslemek için:


Fıstık, kuş üzümü, toz fıstık 






Hazırlanışı :


Öncelikle safranın suya rengini vermesi için 1 su bardağı suyun içine iki çorba kaşığı safranı koyup karıştırın. Bu şekilde yaklaşık 1 saat kadar bekletin.


Sütlaç için; pirinçleri suyu berraklaşıncaya kadar iyice yıkayın.


Su ile beraber orta ateşte pirinçleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinçler tam yumuşamadan suyunu çekerse azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz.


Pirinçler yumuşayınca sütü ilave edip yaklaşık 15-20 dakika pirinçleri süt ile kaynatın.


Rendenin ince tarafı ile rendelenmiş yarım portakalın kabuğunu da bu arada ilave edebilirsiniz.


Önce 2 su bardağı şekeri ilave edin, damak zevkinize göre şeker ilave edebilirsiniz. 2,5 su bardağı şeker bizim kendi damak zevkimize göre olduğu için şekerli gelebilir.


Şekerli olarak 5 dakika daha pişirin. Ocaktan aldıktan sonra  kaselerin yarısına boşaltın.
Zerde için; derin bir tencerenin içine ayıklanmış yıkanmış pirinçleri koyup 4 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar pişirin.


Nişastayı su ilavesi ile karıştırıp eritin, gülsuyunu da ilave edin.


Yumuşayan pirinçlerin üzerine şekeri, safranı süzgeçten geçirip ayırdığınız safranlı suyu ve nişastalı karışımı ilave edin.


Yoğun bir kıvam alıncaya kadar pişirin.


Yarısını sütlaç ile doldurduğunuz kaselerin üzerine zerdeyi paylaştırın.


Üzerini teflon tavada hafifçe pembeleştirdiğiniz çam fıstıkları, toz antep fıstığı, kuş üzümü ile süsleyin.


 





 




No comments:

Post a Comment