Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden Michelin, 125. yılında da, yıllık 600 milyon Euro’luk Ar-Ge yatırımı ile sektöre liderlik ve öncülük etmeye devam ediyor.
Lastik sektöründeki faaliyetlerinde 125. yılını geride bırakan Michelin, 170 ülkede sürdürdüğü operasyonel faaliyetleri ile küresel lastik pazarının yüzde 14.6’sını tek başına elinde tutuyor. 2012’de Fortune Dergisi tarafından “Yılın en beğenilen lastik üreticisi” seçilen Michelin, inovatif çalışmaları ile lastik sektöründeki faaliyetlerine devam ediyor. 2012 Uluslararası Lastik
Teknolojileri İnovasyon Ödülleri’nde “Yılın lastik üreticisi” ödülünü de alan Michelin sektördeki liderliğini elde ettiği başarılarla da kanıtlıyor.
Türkiye ofisini 17 yıl önce açan ancak Türk tüketicisiyle birlikteliği çok uzun süre öncesine dayanan Michelin, Türkiye’de de, üstün teknolojili otomobil, kamyonet, ağır vasıta, tarım, iş makinası ve forklift lastikleri ile tüketicilerin tercih ettiği öncelikli lastik markaları arasında yer alıyor. 1996’dan 2009 yılına kadar Ortadoğu ve Afrika bölgesine bağlı olarak yönetilen Michelin Türkiye operasyonu, Türkiye’nin çok hızlı büyüyen bir pazar olması nedeniyle de, 2009 yılında Michelin Grubu’nun Avrupa organizasyonuna dahil edilerek başarısını ispatlamış oldu.
Ar-Ge’ye yılda 600 milyon Euro
170 ülkede, kurulduğu günden bu yana yakıt tüketimini azaltmak, lastik ömrünü uzatmak ve doğaya geri dönüşü en zararsız olan ham maddeyi kullanmak hedefi ile hareket eden Michelin, 18 ülkede kurulu 69 fabrikası ile lastik sektöründe küresel oyunculardan biri olarak faaliyet gösteriyor.
Araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük önem veren ve lastik üreticileri arasında en yüksek Ar&Ge harcamasına sahip olan Michelin, bu doğrultuda 350 farklı meslekten, konusunda uzman 6 bini aşkın Ar-Ge çalışanı ile yıl boyunca çalışmalarını sürdürüyor. 18 ülkede 69 fabrikasında yılda 166 milyon lastik adet üretimi ile dünya lastik sektörünün öncüleri arasında yerini sağlamlaştıran Michelin, Ar-Ge çalışmaları için yılda 600 milyon Euro’luk bütçe ayırıyor. Michelin Teknoloji Merkezleri, araç ve sürücülerin ihtiyaçları doğrultusunda ürün geliştirme yöntemleri üzerinde çalışırken, yakıt tüketimini azaltmayı ve karbondioksit emisyonunu daha da aşağı düşürmeyi hedefliyor.
Michelin kauçuk ağacı yetiştirilmesine destek veriyor
Michelin biyolojik çeşitliliğin korunması için sorumluluklarını yerine getiriyor. Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden olan Michelin lastik üretimi için ham madde olan kauçuk ağacı yetiştiriciliğinin sürdürülmesini temel önceliği haline getiriyor. Michelin her yıl biyoçeşitliliğin korunması için fon ayırarak koruma alanları yaratıyor.
Michelin’in tüketiciye gülen yüzü: Lastik Adam Bibendum
Tüm zamanların en iyi marka ikonları arasında gösterilen Michelin’in Lastik Adamı Bibendum, tüketicilerin de en sevdiği ikonlar arasında yer alıyor. Güler yüzü ve sempatik tavırları ile tüketiciyLe kurulan bağda önemli rol oynayan Bibendum, genç, dinamik, sağlam ve kararlı yapısıyla da Michelin’in dünya çapındaki elçiliğini üstleniyor. 1889 yılında poster sanatçısı O’Galop tarafından tasarlandığından beri Michelin lastiklerinin ikonu olan lastik adam Bibendum, sevimli, hareketli, heyecanlı ve tüketiciye yakın algısı sayesinde Michelin’in tüketiciye gülümseyen yüzü olmayı başarıyor.
Michelin’in devrim yaratan ilkleri
• Radyal Karkas
Michelin’in devrim yaratan ilklerinin en dikkat çekenlerinden birisi ‘Radyal Karkas’ teknolojili lastikleri üretmesi oldu. 1940’ların başında, Marius Mignol’ün aklına, sırt bandının enerji tüketimini ölçmek için, yanakları olmayan ve yol tutma kabiliyeti olmayan lastikler üretmek geldi. Radyalin büyük avantajı, yanak ve sırt bandının (yer ile temas eden kısım), (daha az enerji harcayan ve daha dayanıklı olan) radyal bir yapı ile ayrılmasıdır. Araştırma, savaş esnasında büyük gizlilik içerisinde yürütüldü ve patent 1946’da alındı. Ürün benzersiz yol tutuşu, daha iyi aşınma direnci sayesinde daha uzun kullanım ömrü, yakıt sarfiyatı ve her tür yüzeyde tutunma gibi birçok avantaja sahipti. Radyal lastikler ilk olarak, 1949’da lastik değişim piyasasında satılmaya başlandı.
• ‘Yeşil’ lastikler
Michelin, 1992’de, bir yapıştırıcı ve özel bir “karıştırma” prosesi ile orijinal tip silikayı spesifik bir sentetik elastomer ile birleştirerek, ileriye doğru dev bir adım attı. Bu teknik ile elde edilen bileşikler, özellikle düşük yuvarlanma direncine sahip ve soğuk yüzeylerde iyi tutunan, aynı zamanda karbon karası bileşiklerinin aşınma direncini kaybetmeyen lastikler geliştirilmesine imkan verdi. Bu Michelin icadı, "yuvarlanma direnci düşük" kauçuk bileşikleri elde edilmesini sağladı. Yeşil lastik segmentinde küresel anlamda lider olan Michelin, karbondioksit emisyonunu minimum seviyede tutmaya odaklandı.
• NZG –Uçak Lastiği
Şaşırtıcı gelse de, bir uçağın kalkışı ve inişi esnasında herşey lastiklere bağlıdır. Uçak lastiklerinde hata payı sıfırdır. Bu bağlamda, Michelin tarafından geliştirilen NZG radyal teknolojisi, radyal lastiğin avantajlarının üzerine eklenen bir yeniliktir ve 1981 yılında uçak pazarına sunulmuştur. "Yüksek modüllü" takviye malzemesinin kullanılması, lastik yapısının genleşmesinin daha iyi kontrol edilmesine imkan verir ve bir cisim tarafından zarar görmeye karşı hassasiyetini azaltıyor.
• Konsept Lastikler
Konsept otomobiller gibi, konsept lastik de, yarının ürünleri ile ilgili ipuçları veren, çekicilik ile işlevselliği birleştiren yenilikler sergilemesi olarak tanımlanıyor. Konsept lastiklerin üretilmesi, lastik dünyasında yeni fikirler ve trendlerin teşvik edilmesine, şirketin ürün stratejisinin desteklenmesine ve aynı zamanda üretici müşterilerin inovasyon ve iletişim süreçlerinin desteklenmesine yardımcı oldu.
• Michelin Dayanıklılık Teknolojileri
“Michelin Dayanıklılık Teknolojileri” olarak adlandırılan Michelin buluşları yeni nesil lastiklerin geliştirilmesine imkan veriyor. Bir lastiğin kullanım ömrü, yol tutuşu, ağırlığı ve yük kapasitesi gibi alanlarda geleneksel çözümlere göre sağlanan %50’nin üzerindeki tasarruflar, “Michelin Dayanıklılık Teknolojileri” sunduğu avantajların yalnızca bir kısmı. Michelin şu anda, doğrudan rakiplerinin iki veya üç nesil, yani yirmi yıllık araştırma süresi kadar ilerisinde lastikler sunmaktadır. Yeni ürünlerde bulunan bu teknolojiler, Michelin’in filo müşterilerine daha fazla yakıt verimi, güvenlik veya hizmet gibi ihtiyaçlarına cevap verme kararlılığının bir ispatıdır. Bu bağlamda Michelin, müşterilerine önemli tasarruflar sağlamak, aynı zamanda kullanıcılarına daha fazla güvenlik sunmak gibi görevleri üstlenerek büyük yükümlülük altına giriyor.
• Michelin Energy Saver
Michelin, yakıt tüketimini azaltma, lastik ömrünü belirgin şekilde uzatma ve karbondioksit emisyonlarını ciddi şekilde azaltma bakımından tüketicilere gerçek avantaj sağlayan yeni lastiği Michelin Energy Saver’ı 2008 yılı başında piyasaya sundu. Energy Saver’da kullanılan ve lastik sektöründe bir devrim niteliği taşıyan silika teknolojisi, 100 km’de yaklaşık 0.2 litre yakıt ekonomisi sağlayarak benzin maliyetlerini azaltıyor ve CO2 emisyonlarını km’de 4 g düşürüyor. Ana rakiplerine göre ortalama 10 bin km daha uzun ömürlü olan yeni Michelin Energy Saver ayrıca ıslak zeminde, büyük lastik markalarının ortalamasından daha kısa fren mesafesi sağlayarak kullanıcılara optimum güvenlik sunuyor.
Dünyanın en büyük lastiğini de Michelin üretti
2001 yılında ürettiği buldozer lastiği ile Guines Rekorlar Kitabı’na da girmeyi başaran Michelin, 2012 yılında ise dünyanın en büyük lastiği üretti. 11 metre çapında, 4 metre uzunluğunda ve 5.5 ton ağırlığındaki XDR2 model lastiğin üretim sürecinde ise Ar-Ge çalışmaları için 1 milyon doların üzerinde yatırım yapılmıştı. Yapısında çeliğin de kullandığı lastiğin en önemli özelliği ise aynı tip araçlar için lastiklere göre 7 bin saat daha fazla uzun ömürlü olması.
18 ülkede 69 fabrika
Çalışan sayısı: Dünya çapında 114 bin
Teknoloji merkezi: Üç kıtada 6000’den fazla araştırmacı: Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya
Yıllık Ar-Ge bütçesi: 600 milyon Euro’ya yakın
Yıllık üretim: Yaklaşık olarak 166 milyon lastik üretilmektedir ve 170’ten fazla ülkede 10 milyondan fazla harita ve rehberi ile 875 milyondan fazla yol rehberi satılmaktadır.
2012 net satışları: 21 milyar 474 milyon Euro net satış, 2.42 milyar Euro operasyonel gelir.
Bütün pazar dilimlerini kapsayan geniş bir marka menkul değerler toplamı: Michelin, BFGoodrich, Kleber, Uniroyal, Riken, Taurus, Kormoran, Warrior, Pneu Laurent, Recamic and Michelin Remix.
MICHELIN KM. TAŞLARI
1889: Michelin ve Cie kuruldu.
1891: Michelin, çıkartılabilir ve tamir edilebilir lastikler için ilk patentlerini almıştır.
1895: Michelin, içi hava dolu lastikle donatılan ilk otomobil olan Éclair’i piyasaya sürmüştür.
1898: “Lastik Adam” imajının doğuşu
1900: İlk Michelin Rehberi yayınlandı.
1905: Lastik yol tutuşu ve dayanıklılığının geliştirilmesi için çivili “Michelin lastik yüzünün” piyasaya sürülmesi
1910: İlk 1/200.000 ölçekli Michelin yol haritası yayınlamıştır.
1913: Michelin çıkartılabilir çelik tekerleği icat etmiştir.
1923: İlk düşük basınçlı otomobil lastiği (2.5 bar).
1926: Michelin turistler için ilk ‘Yeşil Rehber’ oluşturmuştur.
1930: Michelin tümleşik iç lastikli tekerlek için bir paten almıştır.
1938: Michelin çelik muhafazalı ilk kamyon lastiği olan Metalic’i piyasaya sürmüştür.
1946: Michelin radyal lastiği icat etmiştir.
1959: Michelin buldozerler için ilk radyal lastiği piyasaya sürmüştür.
1979: Michelin radyal lastiği Formula 1 şampiyonluğu kazanmıştır.
1981: Michelin X Air ilk radyal uçak lastiğidir.
1989: Michelin, Fransa’nın Minitel Teletext ağı üzerinden ilk çevrim içi seyahat programı hizmetini başlatmıştır.
1992: Yakıt tasarrufu sağlayan Michelin Energy lastiğin piyasaya sürülmesi.
1993: Michelin yeni C3M lastik imalat işlemini icat etmiştir.
1995: Uzay mekiği Michelin lastikleriyle iniş yapmıştır.
1996: Michelin dikey olarak bağlanan PAX sistemli lastiği icat etmiştir.
1998: İlk Michelin Challenge Bibendum, dünyanın önde gelen çevreci ve yeşil taşıt yarışması.
1998: Lastik Adam’ın 100’üncü doğum günü.
2000: Lastik Adam, uluslararası bir jüri tarafından tüm zamanların en iyi logosu seçilmiştir.
2001: Michelin, dünyanın en büyük buldozer lastiğini piyasaya sürmüştür.
2003: Michelin markalı otomobil aksesuarlarının piyasaya sürülmesi.
2004: Yeni şirket imzası tanıtıldı: “Michelin, a better way forward” (Michelin ilerlemenin en iyi yolu)
2004: Sabit ve düşük bir basınçla çalışan ilk tarım lastiği olan Michelin XeoBib’in piyasaya sürülmesi.
2005: Michelin yeni Airbus A-380 uçak için lastik tedarik etmiştir. Yol kullanımı için onaylanan ilk çift bileşenli yarış lastiği olan Michelin Power Race’in piyasaya sürülmesi.
2006: Michelin Uzun Ömür Teknolojileri ile kamyon lastiklerinde köklü değişiklikler yapılmıştır.
2007: 100 kilometrede yaklaşık olarak 0.2 litre yakıt tasarrufu sağlayan ve böylece de CO2 salınımını kilometre başına 4 gram azaltan yeni Michelin Energy Saver lastiklerin piyasaya sürülmesi.
2008: Michelin X Energy SaverGreen kamyon lastiğinin piyasaya sürülmesi.
2009: Michelin Fransa Rehberi’nin 100’üncü baskısı
2010: Michelin Pilot Sport 3 ve Michelin Alpin A4 yedek lastik pazarında piyasaya sürüldü.
2010: 10’uncu Michelin Challenge Bibendum, Brezilya’da Rio de Janeiro’da geçekleştirildi.
2011: Michelin Primacy 3 piyasaya sürüldü.
2012: Yeni yüksek performanslı kış lastikleri MICHELIN Pilot Alpin ve MICHELIN Latitude
Alpin Avrupa’da satışa sunuldu.
2012: Michelin Energy Saver+, Michelin Agilis+’ı piyasaya sundu.
2012: Michelin X Line Energy ağır vasıta lastiğinin piyasaya sürülmesi.